Etikett

Kutyakozmetikai Etikett

  1. Kutyakozmetikába csak az évente kötelező védőoltásokkal ellátott, féregtelenített kutyákat, cicákat szabad vinni.
  2.  Első alkalommal a gazdinak oltási könyvvel kell igazolni az oltások érvényességét.
  3. Kozmetikázás előtt legalább 3 nappal kezeljük le a kutyát, cicát külső élősködők elleni szerrel (nyakörv, csepp, spray) amennyiben szükséges. Abban az esetben, ha a gazdi a külső élősködőktől való mentesítést szakemberrel szeretné végeztetni, úgy arról már a bejelentkezéskor tájékoztatnia kell a kozmetikust!
  4. Beteg állatot kozmetikázni tilos! Kivéve, ha az állatorvos külön kérése a nyírás illetve fürdetés, vagy ha az orvos engedélyezte azt.
  5. Tüzelő és vemhes kutyát sem szabad kozmetikázni! Az ellés előtt azonban a hosszú szőrű fajtáknál tanácsos legalább az emlők környékét és a nemi szervek tájékát megszabadítani a szőrtől.
  6. A harapós kutya a gazdi felelőssége! A problémás, harapós kutyák kozmetikázása gondos előkészületekkel jár, ezért fontos a kozmetikust tájékoztatni erről a tényről, már a bejelentkezéskor. Ha annyira vad az eb, hogy szájkosár és lekötés ellenére sem lehet kozmetikázni, állatorvos véleményét kell kikérni a nyugtatás, illetve bódítás lehetőségeiről.
  7. A kutya kozmetikáztatása nem családi program! A kutyákkal való foglalkozás nagy odafigyelést igényel. A szakembernek ki kell érdemelnie a kutyus bizalmát. Ez csak akkor lehetséges, ha a kutya a kozmetikusra figyel és nem a többi emberre aki az üzletben tartózkodik. Mivel nálam a gazdi is jelen lehet a kozmetikázás ideje alatt (ez nem minden kozmetikában van így), az a kérésem, hogy csak egy gazdi kísérje a kutyust. Mindenképpen az a gazdi, akire a kutyus a legjobban hallgat, és az semmiképpen sem lehet 14 évnél fiatalabb gyermek.
  8. Kozmetikázás előtt nem tanácsos megetetni a kutyát, mert az idegesebb állatoknál előfordulhat hányás. Érkezés előtt lehetőség szerint tegyünk egy kis sétát kedvencükkel, hogy szükségleteit ne bent végezze el!!!

A fenti szabályok betartásával a gazdi jelentősen megkönnyíti a kozmetikázás folyamatát. A többi már kozmetikuson múlik :-) és még valami! Kutyát tartani nem kötelező és nem olcsó mulatság! Tisztában kell lennünk a kiválasztott kutya fajta kozmetikázásának várható költségeivel, az első évben bizony sokba kerülnek az oltások,  a minőségi táplálás, esetleges állatorvosi költségek. Minden esetben tájékozódjunk és döntsünk felelősség teljesen!